Iluzija velikog prostora

Suvremeni život stvarnost je malih dimenzija


mali stan 1Užurbanost svakodnevice, dinamika posla i aktualnost života  oduzimaju nam vrijeme skraćujući ga kroz njegovo postojanje. Način života određuje nam kvalitetu kulture življenja postavljajući nam granicu mogućnosti materijalnoga života. Taj nam život postaje stvarnost kada u velikom prostranstvu smjestimo svoj život u jednu prostoriju-u jedan stan. Studenti, mladi parovi, tročlane obitelji, samci, umirovljenici ili jednostavno pobornici stanovanja u jednoj prostoriji žive taj život. Ako su uvjetovani slabijim financijskim sredstvima, zašto bi živjeli nekvalitetno i neudobno u neukusno nabacanoj i pretrpanoj prostoriji? Stan u jednoj sobi ne znači i jedan život u jednoj sobi. Bilo podrumski, tavanski ili višeetažni, ovisno o kvadraturi prostorije te visini stropa, možete ga iskoristiti višenamjenski, praktično i sa toliko stila da će iluzorno podsjećati na veći stan bez pregradnih konstrukcija. Poigrajte se maštom, stvorite iluziju velikog prostora u samo nekoliko kvadrata sobe. Kao prvi korak, preispitajte svoje navike i potrebe, odlučite želite li spavati ili kuhati u dnevnoj sobi, želite li u istoj prostoriji jesti i primati goste, možete li jedan ugradbeni ormar iskoristiti i za neku drugu funkciju. Stambeni prostor bez pregradnih zidova može se preurediti u nezamislivo multifunkcionalnu prostoriju u kojoj se istovremeno i nesmetano mogu odvijati raznovrsne djelatnosti. Maksimalna prilagodljivost pokućstva i njegova rasporeda važna je kako bi se jednostavnim i brzim promjenama sve stvari prilagodile trenutnoj aktivnosti. Treba izbjegavati pokućstvo s dvostrukom namjenom,jer je nespretno i teško kao i sva ona rješenja kod kojih stalno morate nešto premještati i pomicati.

Praktična rješenja su ona koja su maksimalno iskoristila svaki kutak jedne sobePraktična rješenja su ona koja su maksimalno iskoristila svaki kutak jedne sobe. Dnevni boravak i spavaća soba neka se baziraju na rasklopivim krevetima, kutnim garniturama na razvlačenje te tzv. most ormarima koji će se uklopiti iznad kreveta uz minimalno zauzimanje prostora. Ako je prostorija visokoga stropa, tada je galerija idealno rješenje pa spavaću sobu možete smjestiti na drugu etažu i ukomponirati radnu sobu u sklopu nje. U tom slučaju dnevni boravak će postati blagovaonica. Zidovi mogu biti ukrašeni slikama te policama sa nosačima za video i audio tehniku kako bi oslobodili prostor, pa će najpraktičnije rješenje biti postavljanje LCD ili plazma televizora na te nosače, kao i ostale tehnike. Kuhinju postavite tako da kuhinjske elemente odvojite tankim šankom sa malo većom gornjom lako perivom pločom, koja će poslužiti kao radna površina za kuhanje, ali i za objedovanje naravno uz dvije tri barske stolice. Kuhinjski dio odvojite perivim podom i podignite ga za stepenicom tj. povišenijim podom od ostatka prostorije. To će zasigurno biti zanimljiv, ali praktičan dizajn upotpunjen detaljima mašte. Dobrom ventilacijom i napom za usisavanje pare i mirisa riješiti ćete problem neugodnih zalutalih mirisa kuhanja.Stambeni prostor bez pregradnih zidova može se preurediti u nezamislivo multifunkcionalnu prostoriju u kojoj se istovremeno i nesmetano mogu odvijati raznovrsne djelatnosti Kupaonicu možete odvojiti kliznim vratima, a ostale dijelove možete odvojiti kreativnim paravanima koji ujedno pružaju i dekorativnu funkciju.

Što se tiče svijetla, ono utječe na naše psihičko, fizičko i fiziološko zdravlje. Naša učinkovitost i produktivnost u radu također ovise o kvaliteti svijetla te mu prilikom osmišljavanja životnog prostora moramo pokloniti dovoljno pažnje. Najbolja rasvjeta je ona koja prati Vaš bioritam te se prilagođava vremenskim uvjetima i potrebama. Dimenzije prozora ćemo povećati i time pozdraviti svakodnevnu prirodnu svjetlost, a time postići i uštedu električne energije. Prostor za rad treba osigurati dovoljnim dotokom svjetla, dok ostale dijelove jednosobnog stana možemo ukrasiti svjetlijim bojama, bazirajući se na bijeloj i toplim tonovima kako bismo klasičnim trikom povećali prostor vizualno. Te prostorije koje zahtijevaju više svijetla neka budu okrenute prema jugu, jer će dobivati svijetlost tijekom čitavog dana. Ovisno o primarnoj namjeni, postavite si prioritete i prema njima preuredite sobu u stan i stvorite iluziju velikog prostora u ugodan dom presvučen odličnim dizajnom u funkciji različitih namjena.


Adaptacija stana - Adaptacije d.o.o. Tel:01/6381 666 E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Suvremeni život stvarnost je malih dimenzija

 

Video - Adaptacije stanova u Zagrebu