Krediti, dugovi i rastava braka

 

PITANJE: Krediti, dugovi i rastava braka

 

 

 

Sto se dogada sa kreditima i dugovima u slucaju rastave braka? Moj brat ima sve kredite na svoje ime jer mu supruga nije imala stalni radni odnos, novac je potrosen na gradnju kuce i kupovanje namjestaja. Da li u slucaju rastave njegova supruga dijeli i kredite na pola sa njime ? Unaprijed hvala

 


 

ODGOVOR: 

Predrag Ilić dipl. iur.

Krediti, dugovi i rastava braka
 

Imovina bračnih drugova  dijeli se na bračnu stečevinu i na vlastitu imovinu, a prava i obveze bračnih drugova glede imovine propisana su u Obiteljskom zakonu u odredbama članka 247. do 257.

Obiteljski zakon propisuje da je bračna stečevina imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.

Prema tome , ukoliko je bračna imovina stečena na način da je plaćena kreditima jednog supružnika, tada drugi bračni drug koji ima pravo na suvlasništvo u 1/2 bračne stečevine ima i obvezu sudjelovati u otplati kredita u 1/2 dijela. Ukoliko o tome bračni drugovi ne postignu suglasnost, tada onaj bračni drug na kojeg glasi kredit mora podnijetu tužbu protiv drugog bračnog druga kojim će zahtjevati isplatu 1/2 do tada plaćenih obroka kredita, te zahtjevati od drugog bračnog druga da nadalje otplaćuje ½ dospijevajućih obroka kredita.

 

 


 Ovdje možete postaviti pitanje pravniku

MOLIMO VAS DA PRIJE POSTAVLJANJA PITANJA POTRAŽITE MOGUĆI ODGOVOR U NAŠOJ BAZI VEĆ POSTAVLJENIH PITANJA I ODGOVORA 

Stjecanje vlasništva - ovrha na nekretnini

Video - Adaptacije stanova u Zagrebu